BRAČKA ULJA NAJBOLJA I PRIJE 120 GODINA

BRAČKA ULJA NAJBOLJA I PRIJE 120 GODINA

Pročitajte što se o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovom ulju govorilo i pisalo prije 120 godina.

Pripremajući materijale za Oblica fest Postira 2016., motiviran velikim brojem prijavljenih uzoraka za natjecanje u kvaliteti maslinova ulja, magistar Teo Šantić pregledavao je uoči svečane dodjele priznanja najboljima stare članke koje je prikupljao godinama i došao do 120 godina starog novinskog članka koji veliča bračke maslinare i kvalitetu bračkog ulja.


Marenda u uljari u Postirima na Braču u ožujku 1935. godine /časopis Maslinar/

Što o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovu ulju govori ovaj članak napisan prije 120 godina?


Članak je iz 1896. godine, a naveden je na strani 55 u knjizi profesora doktora Stijepe obada "Dalmatinsko selo iz prošlosti" u izdanju izdavačke kuće Logos Split. U tom članku piše:


"Na međunarodnom natjecanju u kušnji maslinovog ulja u Splitu 1896. priređeno je tridesetak sudova iz Dalmacije i deset iz inozemstva: Italije, Francuske, Alžira i Tunisa. Podijeljeno je više medalja i novčanih nagrada. Među nagrađenima su Jerko Kugrusović iz Sutivana, Vinko Nazor iz Bobovišća, Urban Gardum iz Makarske, Vinko i dr. Ivan Nazor iz Bobovišća te Ivan Antičević iz Postira. Od šest najboljih ulja na splitskoj kušnji, pet ih je s otoka Brača."


Uz ovaj članak o povijesti bračkog maslinova ulja i bračkog maslinarstva dobra će ilustracija biti ova stara fotografija marende u jednoj od četiri postirske uljare snimljena u ožujku 1935. godine.

Više novosti

BRAČ ZMAJEVE IMA – ODAVNO!

BRAČ ZMAJEVE IMA – ODAVNO!29.11.2019.

OBJEKTI KOJE VRIJEDI RAZGLEDATI

OBJEKTI KOJE VRIJEDI RAZGLEDATI27.11.2019.

Istražite naš najveći otok - Brač je misteriozan i neodoljiv!

Istražite naš najveći otok - Brač je misteriozan i neodoljiv!27.11.2019.

DRAČEVA LUKA

DRAČEVA LUKA05.11.2019.

European Land novosti

European Land novosti13.03.2019.

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".