DRAČEVA LUKA

DRAČEVA LUKA

Na potezu od Bola do uvale Blaca, na prisojnim stranama otoka zaštićenima od vjetrova i snijega, s obiljem špilja i pripećaka te većim brojem pašnjaka i povremenih izvora pogodnih za boravak pustinjaka i pastira, na zaklonjenim mjestima visoko nad morem, već od sredine 15. st. osnivaju se prve eremitaže utemeljene od svećenika iz Poljica i Splita.

Jedna od njih je i samostan/svećenička pustinja/ Dračeva luka... napušteno, zanemareno i poluruševno pustinjačko naselje, koje se u povijesnim ispravama zajedno sa njenim utemeljiteljima, monasima Tomom iz Duća i Lukom iz Poljica prvi put spominje 1512. godine. Bio je to sklop zgrada i gospodarskih objekata sa crkvom koja je (baš kao što je tu slučaj i sa puno poznatijem samostanom Blaca) djelomično ugniježđena u živoj litici ponad nje i posebnom malom grobljanskom crkvom. Samostan je tijekom vremena propadao a najviše je stradao u požaru 1952, koji je opustošio zgrade i okoliš nakon čega je posve napušten. U spomenutom požaru uništen je veliki dio bogatog inventara i vrijedne arhivske i povijesne građe ao ono što je ostalo sačuvano prebačeno je u Dominikanski samostan u Bolu.

U inventaru koji je spašen iz požara nalazi se i jedan od samo 11 sačuvanih primjeraka Hrvatskog glagoljičkog Prvotiska iz godine 1483., najstarije hrvatske tiskane knjige poznate i pod nazivom Misal po zakonu rimskoga dvora. Ova veličanstvena glagoljska inkunabula od 440 stranica veličine 12x26 centimetara otisnuta je u nakladi od 260 primjeraka, glagoljičkim pismenima, dvobojno crnim i crvenim slovima, točno 22. veljače 1483. godine, po starom, Julijanskom kalendaru. Bilo je to samo 28 godina nakon dovršetka Gutenbergove* Biblije u Mainzu godine 1455., a devet godina prije otkrića Amerike 1492.

Uz svećničku pustinju Dračeva luka na utemeljena je još i pustinja u Zmajevoj špilji (Dragonjina špilja) te ermitaže pustinjakinja u samostanu Silvio, Dutić i Stipančić

U prvoj polovici 15. st. kuga je u dva navrata poharala Brač (1425./27. i 1434./36.) pa na opustjelom otoku nestaju stara naselja u unutrašnjosti, poput Straževnika, Podhuma, Mošuja, Dubravica, Graca i Podgračišća i počinje obnavljanje antičkih naseobina u priobalju čime nastaju nova naselja među kojima Murvica, mjesto u neposrednoj blizini samostana pa se spomenutim Pustinjama često pridaje zbirno ime Murvičke pustinje.

Više novosti

BRAČ ZMAJEVE IMA – ODAVNO!

BRAČ ZMAJEVE IMA – ODAVNO!29.11.2019.

OBJEKTI KOJE VRIJEDI RAZGLEDATI

OBJEKTI KOJE VRIJEDI RAZGLEDATI27.11.2019.

Istražite naš najveći otok - Brač je misteriozan i neodoljiv!

Istražite naš najveći otok - Brač je misteriozan i neodoljiv!27.11.2019.

BRAČKA ULJA NAJBOLJA I PRIJE 120 GODINA

BRAČKA ULJA NAJBOLJA I PRIJE 120 GODINA05.11.2019.

European Land novosti

European Land novosti13.03.2019.

Ova stranica ostavlja "kolačiće" na Vašem kompjutoru za potrebe navigacije i anonimizirane statistike pristupa. Korištenjem ove stranice prihvaćate i potvrđujete ove "kolačiće".